Mąka orkiszowa – właściwości i zastosowanie

Mąka orkiszowa

Na rynku można znaleźć wiele rodzajów mąki, które mogą być znakomitą alternatywą dla tradycyjnej wersji. Często różnią się one od siebie właściwościami i zawartością witamin oraz składników mineralnych. Ciekawym zamiennikiem klasycznej mąki pszennej może być mąka orkiszowa, która zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością. Czym dokładnie jest i czy warto ją spożywać? Jakie ma zalety? Jak można ją stosować w kuchni?

Czym jest Mąka orkiszowa dostępne m.in. w Bee.pl?

Mąkę orkiszową uzyskuje się w wyniku przemiału oczyszczonych ziaren orkiszu. Jest to gatunek zboża, który należy do rodzaju pszenica. Różni się on jednak od zwykłej pszenicy zawartością różnych minerałów i witamin. Niegdyś orkisz cieszył się ogromną popularnością, jednak dzisiaj nie jest tak często uprawiany. Pola orkiszu znaleźć można w Szwajcarii, Niemczech, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych.

Zalety mąki orkiszowej

Istnieje wiele powodów, dla których warto sięgnąć po mąkę orkiszową. Posiada ona dużo błonnika i mało kalorii, więc mogą jej używać osoby na diecie redukcyjnej. Badania dowodzą, że regularnie spożywane produkty na bazie orkiszu mogą być bardzo pomocne przy łagodzeniu objawów cukrzycy. Dużą zaletą mąki orkiszowej jest również jej smak. Jest on niezwykle przyjemny, lekko orzechowy i nie czuć w niej goryczki. Mąka orkiszowa posiada całkiem sporo białka, dzięki czemu daje uczucie sytości na długi czas.

Co znajdziemy w mące orkiszowej?

Mąka orkiszowa zawiera dużo witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, zwłaszcza B3 i B6. Jest ona także bogatym źródłem cynku, miedzi, fosforu, manganu, selenu, sodu i potasu.

Zastosowanie mąki orkiszowej

Mąka orkiszowa jest uniwersalnym produktem, dlatego można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzi się jako baza do domowego chleba. Można jej także użyć do przygotowania ciast, ciasteczek, naleśników czy placuszków. Sprawdzi się także jako ciasto na pizzę.